İNTERNET HABERCİLİĞİNİN YASAL STATÜYE KAVUŞMASI
Şunun altını önemle çizmeliyiz ki “İnternet Yayıncıları Derneği internette her site kurana, bir site maliyetine ve kopyala yapıştır haberciliğiyle yayın yapanlara basın kartı verilmesini asla savunmamaktadır.”
5187 sayılı Basın Kanunu’na göre Türkiye’de gazete, dergi vb. yayını izne tabi değildir. Ancak gerekli belgeleri hazırlayıp, ilgili makamlara vermek suretiyle bir “bildirim” zorunluluğu vardır. Bir başka deyişle bu tür yayınları çıkarmak için önceden izin almazsınız, gazetenizi hazırlarsınız ve süreli yayın çıkarmak isteyen kişi, kurum ya da kuruluş olarak o merkezdeki Cumhuriyet Başsavcılığı’na beyanname vererek bildirimde bulunursunuz, “Biz bu yayını çıkartıyoruz” dersiniz. Bildirim verildiği andan itibaren gazete veya derginiz resmi bir statü kazanmış demektir.
Basın Kartı konusuna gelirsek Basın Kartı yönetmeliğinde Sarı Basın Kartı alabilmek için gerekli olan şartlar detaylı olarak sıralanmakla birlikte bu tür bir yayın kuruluşunda çalışmakta olduğunuzu kanıtlayan belgelerle (sigorta, sözleşme vb.) Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.
Çalıştığınız basın kuruluşundaki pozisyonunuz, tahsil durumunuz gibi kıstaslara göre 12 ayla 28 ay arasında değişen bekleme süreleri sonunda yapılacak başvuruyla birlikte Sarı Basın Kartı almaya hak kazanabilirsiniz.
Ancak internet üzerinden yayın yapan haber sitelerinin sahipleri ve çalışanları ilgili yasaya ve yönetmeliğe göre böyle bir hakka sahip değildir.
Bizler diyoruz ki: “İnternet haber siteleri de 5187 sayılı Basın Kanunu’na dahil edilsin, Cumhuriyet Başsavcılığı’na beyanname vererek bildirimde bulunsun ve biz bu yayını yapıyoruz diyebilsin.
İşini gerçekten ciddi yapan, kurumsal yapılanmasını tamamlamış, yerleşik bir adresi olan haber sitelerinin sahipleri de Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre Sarı Basın Kartı almak için başvuru hakkına sahip olabilsin. Kısacası; Devlet bizi de tanısın…”
Bu şartları sağlayan ve yüz binlerce ziyaretçi olan üyelerimiz ne yazık ki resmi olarak yayın sayılmamakta ve bizim sansür yasası dediğimiz ve içerisinde internet yayınlarının nasıl yasaklanacağından başka bir şey bulunmayan 5651 Sayılı “İnternet Yasası”na mahkûm edilmiştir.