2. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, savaşların artık topla tüfekle değil, bilişim teknolojileriyle yapıldığını bildirerek, “Türkiye’de, hem askeri anlamda hem sivil anlamda bu tehditle ilgili gerekli adımlar atılmaya başlandı” dedi.
TOBB ETÜ Konferans Salonu’nda yapılan 2. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı 2103’ün açılış konuşmasını yapan Bakan Yıldırım, ulusal siber güvenlik tatbikatının 25 Aralık’ta başladığını, yarın sonlandırılacağını söyledi. Siber tehlikenin gelecekte daha da önemli hale geleceğini ifade eden Yıldırım, siber saldırı konusunda devletlerin farkındalık bakımından aralarında uçurum olduğunu kaydetti. Ülkelerin, siber savaşlarla mücadele yöntemleri için ciddi hazırlıklar yaparken bazı ülkelerde iletişim konusundaki alt yapının kurulamadığını vurgulayan Yıldırım, siber güvenliğin her ülke için önemli olduğuna dikkati çekti. Her ülkenin siber güvenlikle ilgili sistemlerinin belirli noktaya gelmesinin yeterli olmadığını, küresel ağın da aynı derecede güvenliğe sahip olması gerektiğini dile getiren Yıldırım, ağ sistemi üzerinde bilgisayara yöneltilen her şeyin siber tehdit oluşturduğunu belirtti.
E-devlet uygulamasında 555 farklı kalem hizmetinden 14 milyon vatandaşın yararlandığını ifade eden Yıldırım, ”E-devlet sisteminin bir şekilde devre dışı kalması sonucunda vatandaşların uğrayacağı mağduriyetin boyutu tahmin edilebilir. Vatandaşı ilgilendiren günlük yaşamı kolaylaştıran sistemlerin zarar görmesi halinde doğacak kaosu sıkıntıyı hepimiz kolayca tahmin ederiz” dedi. Birçok ülkenin böyle bir tehdidin tanımını bilmezken, Türkiye’nin bu işin farkına varan, bu tehdidin potansiyel olarak ne kadar büyük olduğunu gören ve tedbir için adım atan sayılı ülkelerden olduğunu ifade eden Yıldırım, bu amaçla kurulan Siber Güvenlik Kurulu’nun Siber Güvenlik Strateji Belgesi ile eylem planını onayladığını kaydetti. Savaşların artık topla tüfekle değil, bilişim teknolojileriyle yapıldığını bildiren Yıldırım, ”Türkiye, askeri alanda NATO içinde siber tehdit riskini gören üyeler arasında ilk 12 arasında yerini alıyor. Bu önemli bir adımdır. Hem askeri anlamda hem sivil anlamda bu tehditle ilgili gerekli adımlar atılmaya başlandı” diye konuştu. Yıldırım, siber güvenlikle ilgili farkındalığın sadece devletin ve kurumlar nezdinde değil, bilişim hizmetlerinden yararlanan her vatandaşta olması gerektiğini bildirdi.
2. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı’na 61 kurumun katıldığını, geçen yıla göre yüzde 50 artışın olduğunu anlatan Yıldırım, ”Bu işe iştirak etmeyenler de bedelini ödüyor” dedi. Tatbikattaki saldırıların amacının buradaki dayanıklılıkları görmek, yeni bir iş programı hazırlamak ve yeni tedbirleri devreye sokmak olduğunu anlatan Yıldırım, ”Siber güvenlik ülke güvenliğine eşit. Siber saldırı ucuz, savunmak için yapılacak harcama çok pahalı. Terörle mücadeleden hiçbir farkı yok” diye konuştu. Siber tehdidin gelecek kısa ve orta vadede çok daha büyük boyutlara ulaşacağına dikkati çeken Yıldırım, ”Tehdit küçükken tedbir alınırsa maliyeti az olur, doğuracağı sonuçlar, yaşayacağımız olumsuzluklar da aynı derecede az olur” dedi.
Siber tatbikatların diğer tatbikatlardan farkının, fosforlu kıyafetlerle etrafta telaşlı telaşlı dolaşan ekiplerin olmaması olduğunu anlatan Yıldırım, sanal ortamda yapılan saldırıların fiziki etkileri itibariyle Türkiye’nin en büyük tatbikatı olduğunu kaydetti. Bu tatbikatla sistemlerdeki açık noktaların belirlendiğini ifade eden Yıldırım, siber saldırı karşısında nasıl bir koordinasyon sağlanacağı ve müdahale yöntemlerinin ortaya çıkarıldığını belirtti. Yıldırım, tatbikat sonrasında ise zafiyetin olduğu yerin giderileceğini ve eksikliklerin çaresine bakılacağını söyledi. Hiçbir bilişim sisteminin yüzde 100 güvenli olmadığını, bu nedenle bu tatbikatlara ara vermeden devam edilmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, 2014 yılında da ilk defa uluslararası düzeyde bu tatbikatları yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
“Bilgisayarları Kölelikten Kurtarmalıyız”
Son yayımlanan uluslararası bir raporda, kötücül yazılım bulaşan bilgisayar sıralamasında Türkiye’nin 6. sırada yer aldığını bildiren Yıldırım, şöyle konuştu: ”Demek ki burada biraz daha sistemlerimizi güvenlikli bir bölgeye taşımamız gerekiyor. Kötücül yazılımların bulaştığı bu bilgisayarları mutlaka tespit edip bunların tedbirlerini almalıyız. Bunları kölelikten kurtarmalıyız ve daha kötüsü bilgisayarın sahibi böyle bir duruma düştüğünden haberi yok. Bu da işin bir başka boyutu. Sizin bilgisayarınızdan yasa dışı işlemleri yapabiliyorlar, başkalarına hakaret edebiliyorlar. Suçlara iştirak edebiliyorlar. Saldırı da oradan yapılıyor sizin dünyadan haberiniz yok. Türkiye’nin bir kurumuna saldıran bir adam olarak piyasaya çıkıyorsun. Buna karşı mutlaka birlikte çalışmamız lazım.”
Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Kurulacak
Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin kurulacağını belirten Yıldırım, siber tehditlerin tespiti, izlenmesi ve önlenmesine ilişkin bazı mekanizmaları devreye sokacaklarını söyledi. Kamu kurum ve kuruluşlarının internet sayfalarını yerli veri merkezlerinde tutma çalışmalarına başladıklarını ifade eden Yıldırım, ulusal siber güvenliğin milli güvenliğe entegrasyonun mutlaka gerçekleştirileceğini bildirdi. Yıldırım, ”Genel olarak tatbikatlar başarılı ancak eksiklerimizin olduğu da bu tatbikatlarda ortaya çıktı. Tatbikatlar olacak ama asıl olan, gerekli olan sürekli teyakkuz halinde savunma mekanizmalarını geliştirmektir. Çünkü bilişim teknolojileri geliştikte güvenliği tehdit eden unsurlarda kendini geliştiriyor” dedi.
Konuşmaların ardından UDH Bakanı Binli Yıldırım, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, BTK Başkanı Tayfun Acarer ve TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak tatbikatı başlattı. Daha sonra bakanlar Yıldırım ve Ergün, siber güvenlik tatbikatını yapacak olan bir takımla sohbet ettiler.