“İYAD’DAN İLGİNÇ İDDİA”
YouTube’a erişimin engellenmesi kararı 2 yılı geride bırakırken, yasaklı video sitelerine bir yenisi eklendi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), savcılığın talebi üzerine vimeo.com’a da erişimi engelledi.
Sansür gerekçesi olarak sitenin “müstehcen yayınları” gösterildi. Yayını engellenen sitelerin sayısı 7 bini geride bırakırken, en önemli sansür gerekçesinin “müstehcenlik” olduğu öğrenildi.
Popüler video paylaşım sitelerinden vimeo.com’a Türkiye’den erişim engellendi. Siteyle ilgili bir şikâyeti değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 28 Eylül tarihli koruma tedbiri kapsamında TİB, siteye erişimi durdurdu.
TİB yetkilileri, kararın, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Kanunu” kapsamında alındığını belirtti. vimeo.com’a dünyada verilmiş genel bir müstehcenlik cezası olmadığı öğrenildi.
İYAD’IN DUYUMU CHP’LİLER TARAFINDAN YALANLANDI
İnternet Yayıncıları Derneği (İYAD), vimeo.com ile ilgili engelleme kararına, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile ilgili bir videonun neden olduğu, CHP’lilerin başvurusuyla site yayınının durdurulduğu yönünde duyum aldıklarını belirtti. Dernek yetkilileri, bu duyumun CHP tarafından yalanlandığını bildirdi.
İYAD VERİLERİNE GÖRE MÜSTEHCENLİK EN POPÜLER GEREKÇE
Kararın ardından, Türkiye, internet yasakçısı ülkeler arasındaki lider konumunu daha da pekiştirdi. İYAD verilerine göre 16 Eylül 2010 itibarıyla 5651 sayılı kanun kapsamında Türkiye’de 7223 siteye erişim engellendi. Sansür kararlarında en önemli gerekçeyi vimeo.com kararında olduğu gibi müstehcenlik oluşturdu. Site kapatma kararlarının gerekçelerinin oranları şöyle oldu:
– Yüzde 69 “müstehcenlik”,
– Yüzde 25 “çocukların cinsel istismarı”
– Yüzde 1.8 “bahis/kumar”,
– Yüzde 1.7 “kumar oynanması için yer ve imkan sağlama”
– Yüzde 1.1 “fuhuş”
– Yüzde 1’den az, “Atatürk aleyhine işlenen suçlar”, “uyuşturucu/uyarıcı madde teminini kolaylaştırma” ve “intihara yönlendirme”…
İYAD’A GÖRE YOUTUBE’UN SANSÜR MACERASI
YouTube’un Türkiye’deki sansür macerası ise Atatürk’e hakaret içeren bir video nedeniyle 2007’de başladı. Bu video yüzünden youtube’un Türkiye yayını durunca site söz konusu videoyu kaldırdı ve site yeniden açıldı. İkinci yasak 2008’de aynı gerekçeyle geldi. Üçüncü yasak aynı gerekçeyle getirilirken fark, değişik DNS adreslerinden de siteye erişimin engellenmesi oldu. youtube ile ilgili son yasaklama da mayıs 2008’de getirildi. Bu kararda, Türkiye’nin başvuruları sonucu kaldırılan videoların sadece sitenin Türkiye veritabanından kaldırıldığına dikkat çekildi.
Geçtiğimiz haziranda da internet kullanıcıları popüler arama motoru google’ın servislerine erişimde de sorun yaşamaya başladı. Hükümet ise bu sorundan google’ın sorumlu olduğunu belirterek, YouTube yetkililerini Türkiye’de ofis açmaya çağırdı.
MUHALİFLERE BEL ALTI CEZASIZ KALDI
Geçtiğimiz dönem içinde pek çok site başta müstehcenlik gerekçesiyle erişime kapatılırken; yargı mensupları, askeri ve sivil bürokrasiden kişiler ile hükümet muhalifi siyasilerin özel video ve ses kayıtlarının yayımlandığı www.dailymotion.com sitesi ise yayınına halen devam ediyor. Pek çok kişinin hükümete muhalif ifadelerine ve özel hayatına yönelik konuşmalarına yer verilen site bir dönem kapatılmış, sonra yeniden erişime açılmıştı.
Milliyet / Ankara Mithat Yurdakul