İYAD’DAN FİZY.COM AÇIKLAMASI
Fizy.com için alınan kapatma kararıyla birlikte Türkiye’de yasaklı site sayısı 8.300’ü aştı. Türkiye’nin dünya çapındaki gururu sayılabilecek en başarılı internet projelerinden biri olan Fizy.com, Müyap’la telif hakları konusunda anlaşamadığı için mahkeme kararıyla erişime kapatıldı. Bu karar ile birlikte Türkiye’de internet yasakları tekrar gündeme geldi.
İnternet Yayıncıları Derneği (İYAD) Başkan Vekili Erhan Tezakar, yaptığı yazılı açıklamada Fizy.com’un kapatılması ve Türkiye’deki internet yasaklarıyla ilgili şöyle dedi;
“Son yılların en başarılı internet girişimlerinden biri olarak gösterilen Fizy.com’un Müyap ile sürdürmekte olduğu telif görüşmelerinin sonuçsuz kalması sebebiyle mahkeme kararıyla kapatıldığı bilgisini üzülerek almış bulunuyoruz. Dünyanın en prestijli internet ödüllerinden biri olan Mashable Awards 2010’da Türkiye’yi temsil ederek, daha önce hiçbir Türk sitesinin finale kalamadığı yarışmada Müzik kategorisinin birinciliğine layık görülen Fizy.com ekibi önümüzdeki hafta Amerika’da düzenlenecek ödül törenine, bizce “ülkesinde mahkeme kararıyla kapatılmış” bir siteyi temsilen katılmak durumunda kalmamalı.
Tabi ki sanata ve sanatçıya belirli bir telif bedeli ödenmesi gerekliliğini İnternet Yayıncıları Derneği (İYAD) olarak biz de tereddütsüz destekliyoruz. Ancak okyanusta bir damla olmaya çalışan Türk internet girişimcilerinin vizyon projesi olan Fizy.com’un mahkeme kararıyla erişime engellenmesi ülkemiz adına çok üzücü bir durum. Dava detaylarına hakim olmadığımız için hukuki bir değerlendirme yapma imkanımız bulunmuyor ancak dernek merkezimize ulaşan bilgilere göre tarafların 2009 yılındaki telif sözleşmelerini 2010 yılında da devam ettirebilmek için ödenmesi gereken tutarlarda uzlaşamadıklarını öğrendik. Problemin tarafların karşılıklı iyi niyeti ile yapıcı bir şekilde çözüme bağlanmasını umuyoruz.
Tahmini 10 bin site yasaklı
İYAD olarak daha önce birçok açıklamamızda değindiğimiz gibi İnternet’in kendine has özellikleri olduğunun ve klasik yönetim anlayışıyla idare edilmeye çalışılırken aslında çağın gerisinde kalmakta olduğumuzun artık kabul edilmesi gerekiyor. Karar verici durumundaki herkesin şapkasını önüne koyup gazete, radyo, televizyon gibi geleneksel medya araçlarında tüm dünyada yaşanan internet dönüşümünü çok iyi okuması gerektiğine inanıyoruz.
Türkiye’de 20 Aralık 2010 rakamlarına göre 8.300’den fazla web sitesine erişim engellenmiş durumda. Bizim de yakın irtibat halinde olduğumuz Engelliweb.com sitesinin verilerine göre her ay 260 yeni web sitesi Mahkeme kararları ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından yasak kapsamına alınıyor. Yasaklanan siteler kamuya açıklanmadığı için rakamlar sadece kapatıldığını teyit edebildiğimiz kadarını yansıtmakta ve gerçek sayının 10 bin civarında olduğunu tahmin ediyoruz.”