Devlet ‘faizsiz’ bankacılığa başlıyor!
Katılım bankalarının kâr payı adı verdikleri sistemin zaten faizle aynı anlama gelip gelmediği tartışılırkın, devlet faizsiz bankacılık işine giriyor.
Katılım bankacılığındaki potansiyeli gören devlet, faizsiz bankacılık için kolları sıvadı. Bugün 72 milyar TL aktif büyüklüğe kavuşan katılım bankacılık sektörüne, kamu sermayeli iki bankanın daha girmesinin büyüme ivmesini katlayacağı ifade ediliyor.
Dünya Gazetesi’nin haberine göre, Körfez sermayesi çılgınlığı ve faizsiz ürünlere olan ilgi hükümeti harekete geçirdi. Aktif büyüklüğü 72 milyar TL’ye ulaşan katılım bankacılığı, bugün toplam bankacılıktan yüzde 6 pay alıyor. Katılım bankalarının bankacılık sektöründen aldığı payın yüzde 10’lara çıkması hedefleniyor. Ayrıca faizsiz bankacılık ürünlerine olan ilgi de her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl 450 milyon dolar sukuk ihracı yapılırken, bu yıl bu rakam Bank Asya’nın ihracı ile şimdiden 125 milyon TL’ye çıktı. 2013 yılında hükümetin de sukuk ihracıyla beraber toplam 2 milyar TL’lik bir sukuk büyüklüğüne ulaşılması hedefleniyor. Tüm bu rakamlar ve körfez ilgisi de hükümetin katılım bankacılığı konusunda iştahını kabarttı. Bu durumun kamu sermayeli iki yeni katılım bankası kurulmasına start verdiğini söyleyen sektör temsilcileri, devletin faizsiz bankacılığa girmesinin bu alandaki büyüme ivmesini katlayacağını ifade ettiler. Söz konusu temsilciler, klasik borçlanma ürünlerinin popülaritesini yitirdiğini ve sukuk gibi ürünlerin gözde olacağını ifade ederken, hükümetin bugün karar vermesi durumunda başvuru ve onay süreciyle beraber söz konusu yeni bankaların faaliyete başlamasının en az 1 yılı bulacağını dile getiriliyor. Sektörde şuanda 4 banka faaliyet gösteriyor. Bu dört bankanın içinde sadece Bank Asya yerli sermaye.