Ecenomist: İsrail’in umudu Erdoğan
Economist muhalefeti eleştirdi, İsrail ilişkilerini analiz etti.
Economist, İran’ın nükleer programıyla ilgili Türkiye ile İsrail arasında işbirliği ihtimalini değerlendiriyor.
Haftalık dergi, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Türkiye’ye bu konuda bir talepte bulunduğunu yazıyor. Habere göre İsrail Başbakanı’nın talebi, İran’ın nükleer programı ile ilgili; ama Economist, İran’ın nükleer programından vazgeçmesi için İsrail’in devreye sokmaya çalıştığı Erdoğan’ın bir ihtimal bu talebe olumsuz yanıt vereceğini yazıyor.
İsrail’in Türkiye üzerinden uçaklarını uçurup İran’daki hedefleri vurma gibi bir planı olduğunun altını çizen Economist’e göre, “Ankara buna izin vermeyecek” ve onun için İsrail bu konudaki beklentilerine bel bağlamasa, yerinde olacak.
Economist, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu’da İsrail-Arap barışı için önümüzdeki 4 yılda girişimde bulunacağını, İsrail-Türkiye yakınlaşmasının “faydalı bir ilk adım” olduğunu söylüyor.
“İsrail’in umudu Erdoğan”
Economist İsrail’in yalnız kaldığı görüşünü dile getiriyor; dergiye göre İsrail şimdi Erdoğan’ın kendilerini kurtaracağını umuyor.
“İsrail’i yalnızlaştıran” ise Economist’e göre tek adam yönetimlerinin devrilmesi oldu… özellikle Mısır’da Mübarek’in gidişinin altını çiziyor dergi.
“Doğu Akdeniz’deki doğalgazı paylaşabilirler” diyor İsrail ile Türkiye için. Askeri istihbarat işbirliği başlayabilir… İsrailliler de yeniden Antalya’nın yolunu tutup tatilin tadını çıkarabilir diyor.
“3 milyar dolar değerinde” diyor Economist, ilişkilerin dibe vurduğu söylenen dönemde karşılıklı dış ticaretin büyüklüğü…
“İlişkiler yine bozulabilir”
“Türk-İsrail stratejik ilişkileri yine tam olarak eski haline gelmeyecektir” diye tahminde bulunuyor ve bunun en azından Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert tarzı nedeniyle böyle olacağını yazıyor.
Economist, Erdoğan tonunu yumuşatmazsa ilişkilerin yine kolaylıkla dibe vurabileceği görüşünde.
Economist, Suriye konusunda işbirliği için bir alan oluşabilir diyor.
Economist’e göre İsrail’in özürü, Suriye konusunda, askeri istihbarat alanında, turizm konusunda, Akdeniz’deki doğal gaz yataklarının işletilmesi konusunda artan bir işbirliğini beraberinde getirebilir.
“Öcalan’ın Nevruz mektubu”
Economist, PKK lideri Öcalan’ın Nevruz’da okunan mektubuyla ilgili Türk basının muzaffer edalarla “Savaş bitti” derken yanılıyor olabileceğini yazıyor.
Economist’e göre Öcalan 3.00 silahlı PKK’lının ne zaman çekileceğini söylemedi, silahsızlanmaları gerektiğini de…
Dergi, PKK’nın askeri sorumlusu Murat Karayılan’ın “bu sene çok önemli ber sene olacağını ve bunun ya savaşarak ya da barışarak olacağını” söylerken daha az diplomatik olduğunu belirtiyor.
Economist, herşeyin ötesinde Kürtlerin yeni bir “demokratik anayasa” istediklerini aktardıktan sonra Kürtlerin beklentileri ile PKK’nın hareketlerinin eşzamanlı yürütülmesi gerekeceğini belirtiyor.
Kolay olmayacak diyor Economist bundan önce 7 ateşkesin çöktüğünü hatırlatarak.
Economist, Erdoğan’ın riskin ne olduğunu bildiğine işaret ederek, şahin generallerin pençelerinin sökülmesi ve darbe suçlamasıyla yüzlerce kişinin cezaevine konulmasının bunun göstergesi olduğunu belirtiyor.
Cumhuriyetçiler ve milliyetçiler çok zayıf
Economist, laiklik yanlısı siyasi cephe ile aşırı milliyetçilerin acınacak düzeyde bir güçsüzlük içinde olduklarını söyledikten sonra MİT Müsteşarı ile Öcalan’ın bir anlaşmaya vardıklarını yazıyor.
Anlaşmanın hükümlerinin esas olarak hükümet tarafından belirlendiği görüşünü dile getiren Economist, “söylentilere göre” diyor “Barış ve Demokrasi Partisi gelecek sene Erdoğan’ın devlet başkanlığı girişimini destekleyecek.” (BBCTÜRKÇE)