Sansür ve polis şiddeti
Şubat 14, 2014İYAD
İnternete sansür getirecek yasaya tepkiler sürüyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası haber alma hakkının sansürlendiğini söylerken, İnternet Yayıncıları Derneği, BTK’nın yasaklı site sayısını açıklamadığını vurguladı.
Birgün Gazetesi / http://birgun.net/haber/sansur-ve-polis-siddeti-10996.html
İnternete sansür getirecek olan ve Meclis’ten geçip, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan 5651 nolu yasaya yönelik tepkiler devam ediyor. Yasanın onaylanması ya da veto edilmesi için belirlenen 15 günlük süre başlamış oldu. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi ‘Bu yasa baskı getirir, Cumhurbaşkanı veto etmelidir’ açıklaması yaparken, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) cumartesi günü yasağı protesto etmek için sokağa çıkan yurttaşlara polisin saldırması sonucu dört gazetecinin polis şiddetine maruz kaldığını ve işlerini yapmalarının engellendiğini söyledi. İnternet Yayıncıları Derneği ise açıklamasında Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) yasaklı internet sitesi saysının gizlemeye çalıştığını ve bilgileri vermediğini söyledi. Açıklamalar şöyle:
ÇHD: Yasa özgürlük değil baskı getirir
AKP Hükümetinin meclisten geçirerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunduğu 5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yolu ile işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun’da yapılan değişikliğin cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesini istedi.
ÇHD İzmir Şube Başkanı Av. Şule Arslan Hızal, 2007 yılında yürürlüğe giren 5651 sayılı yasadan sonra 4 bin internet sitesinin erişiminin engellendiğini, son düzenleme ile internet yayınların engellenmesinin bürokratlara bırakıldığını ifade etti ve kişisel veri mahiyetindeki bir verinin yargı kararı olmaksızın kaydedilmesi, saklanması ve kullanılması aynı şekilde hukuk devleti ilkesi ile de örtüşmemektedir.
İYAD: Yasaklı site sayısı gizlenmeye çalışılıyor
İnternet Yayıncıları Derneği (İYAD) Başkanı Tayfun Sırman, BTK’ya defalarca başvurmalarına rağmen Türkiye’de erişimi engellenen sitelerin adını ve sayısının kendilerine bildirilmediğini açıkladı ve BTK’nın yasaklı site sayısını gizlemeye çalıştığını söyledi. “Yasaklı sitelerin adlarının yayınlanmasının hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağı ve adeta suç işlenmesini teşvik etmek anlamına geleceği şeklinde anlamsız bir gerekçe sunulduğunu ve özel bir çalışma neticesinde oluşturulabilecek türden bilgi” denilerek olumsuz yanıt aldıklarını söyledi. 2010 yılında yaptıkları ilk çalışmada yasaklı site sayısının 7 binden fazla olduğunu söyleyen Sırman, bu sayının 2013 sonunda 30 bine yaklaştığını tahmin ettiklerini açıkladı ve katlanarak artmasından endişe duyduklarını dile getirdi.
İLDEK: Cumhurbaşkanı veto etmelidir
İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi (İLDEK) Yürütme Kurulu yapılan değişikliklerin hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu gerekçe göstererek “Cumhurbaşkanı’nın özgürlükler ve hukuk devletinden yana tavır alacağı inancıyla yasa maddelerini onaylamadan iade etmesini bekliyoruz.” açıklaması yaptı.
TGS: Gerçekler saklı kalmaz
TGS, polis saldırısında tespit ettikleri en az 4 gazetecinin yaralandığını ve işlerini yapmalarının engellendiğini belirtti, gazetecilere ilişkin şu bilgileri verdi:
-Sözcü muhabiri Eda Sönmez, polisin yoğun gaz kullanımından dolayı fenalaştı.
-Eylem boyunca canlı yayın yapan Kanal 7/24 muhabiri Ece Zereycan, polisler tarafından tartaklandı. Yine Kanal 7/24 muhabiri Berna Şahin’in görev yapması polislerce engellenmek istendi.
-Polis, ETHA muhabiri Emrah İlingi’yi de tartakladı, yere düşürdü ve İlingi’nin çekim yapmasını engellemeye çalıştı.
-Halk TV muhabiri Can Coşkun ise bir polis memuru tarafından yumruklandı. Polis, mikrofonunu göstererek kendisine tepki gösteren muhabire vurmaya devam etti. Coşkun, kendisine yumruk atan polisin kask numarasını almak istedi ancak polis, meslektaşları tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.