Demirtaş: Öcalan çekilme çağrısı yapmadı
Öcalan’ın henüz bir sınır dışına çekilme çağrısı yapmadığını savunan Demirtaş, bu çağrının yapılması için yasal güvencelerin çıkarılması ve Kandil’in mesajı Öcalan’ın sesinden duyması gerektiğini söyledi.
Milliyet’in haberine göre, BDP, Abdullah Öcalan’ın 21 Mart’ta Diyarbakır’da verdiği mesajın ardından PKK’nın sınır dışına çekilmesine olanak sağlayacak bir yasal güvence sağlanması için hükümetle temasa geçti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le görüşen BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Meclis dışında kurulacak Akil İnsanlar Komisyonu dışında Meclis’te de bir komisyon kurulması ve bu komisyonun çekilmeyi takip etmesi önerisini götürdü.
Meclis’te bir grup gazeteciye süreci değerlendiren Demirtaş, hükümetle olan temasları ve çözüme dair önerilerini aktardı. Demirtaş’ın açıklamaları şöyle:
– ŞU ANDAKİ YASALAR YETMİYOR: Dönüşün yasal koşulları şu anda Türkiye’de yok. Fiilen hükümet, ‘göz yumarım’ diyor. Başbakan, ‘Anasının ocağına gitmek isteyen varsa bunda engel yok’ diyor. Başbakan bunu söylüyor da bir savcı, bir polis müdürü böyle uygulamazsa, ‘Sen daha dün dağdaydın, yakaladım seni’ derse, ne diyeceksin? Şu andaki yasalar yetmiyor. Koşullar geri dönüş için yeterli değil.
– ÖCALAN VE PKK’NIN ÖNERİSİ: Yasa önerisi BDP’nin değil, Öcalan’ın ve PKK’nın önerisidir. Geri çekilecek olanların önerisidir. Bir BDP dayatması, şartı değil. Taraflar dese ki, ‘Biz yasa olmadan da geri çekilmeyi başlatıyoruz’ BDP buna karşı çıkmaz. Niye engel olalım? Yaptığımız görüşmede Öcalan da PKK da ‘Güvence olmadan geri çekilme olmaz’ dediler.
– BARIŞ KARARI OLUR: Bu yasa nasıl çıkar, bunlar tartışılabilir. İsmi ‘geri çekilme yasası’ olmaz elbette. Parlamenterlerden oluşan bir komisyon, bir de Akil İnsanlar Komisyonu kurulabilir. Parlamenterlerden oluşacak komisyonun kuruluş yasasında, geri çekilmeye nezaret etme, süreci denetleme, gerekli önerileri hükümete yapma gibi konular yer alır ve bu da geri çekilmeyi de güvenceye alan bir yasaya dönüşebilir. Bu aynı zamanda barış kararıdır.
– ADALET BAKANLIĞI’NA İLETTİK: Böyle bir komisyonun kurulması için önerimizi Adalet Bakanlığı’na resmi olarak ilettik. Yüz yıllık bir sorunu çözüyoruz, bir isyan bitiyor. Çaktırmadan bu iş olsun bitsin gibi yaklaşılmaz. Bu konuda çalışma yürütüyorlar, teklifimiz henüz kabul görmüş değil. Biz de formüller arıyoruz, şabloncu değiliz. Amacımız hükümeti zorlamak, sıkıştırmak, dara sokmak değil. Süreç sağlıklı işlesin diye biz de öneriler yapıyoruz.
– HÜKÜMET FORMÜL ARIYOR: Hükümetin bütün hukukçuları yasal düzenleme üzerinde çalışıyor, formül arıyorlar. Bu İmralı’da konuşulmuş bir şey.
– PKK 5 YIL SONRA DÖNDÜ: Öcalan’ın çağrısına rağmen baskı ve sindirme operasyonları devam ederse… 1999’da PKK çekilmişti, 5 yıl sonra 2004’te geri döndü. Bu defa olmayacağının garantisini ne ben ne Öcalan verebilir. Bunun garantisi hükümetin kendisidir. Bütün muhalefete nefes aldıracak reformları yapmak zorundalar.
– ÖCALAN’IN SESİNDEN DUYMAK İSTİYORLAR: Karayılan, ‘Biz üst yönetim olarak hazırız, ama orta kademeyi ikna etmekte zorlanabiliriz. Önderliğimizin doğrudan onlara seslenmesi lazım’ diyor. Bununla ‘sesiyle bize hitap etmesi lazım’ demek istiyor. Onun sesinden duymak istiyorlar. Doğrudan temas istiyorlar. Memleket uzaya uydu gönderiyor, Kandil’le İmralı arasına bir trafik kurabilirler. Bunu Öcalan’a da söyledik.
‘Hâlâ ısrarcıyım’
Karayılan itiraz ediyor ama ben hâlâ ısrarcıyım. Öcalan sorumluluğun yüzde 99’unu üstüne aldı. Geriye yüzde 1’lik kısmı kaldı ki hükümetin bu konularda yasal tedbir alması, parlamento kararı veya hükümet kararı, veya Öcalan’la Kandil’in doğru teması.. Bu sürecin başlaması için bunun tamamlanması lazım. Hükümet yüzde 1’lik kısmı bile yapmazsa, geriye kalan yüzde 99’u boşa çıkarmış olur. Geri çekilmenin başlaması için Öcalan’ın PKK’ya çağrı yapması lazım. Nevruz’da ‘buna hazırım’ dedi ama o çağrıyı yapmadı. Öcalan, geri çekilme çağrısını yapması için hükümetin adım atmasını bekleyecek.