Basına sızan İmralı tutanağı AKP’yi kızdırdı
BDP ’li milletvekillerinin İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye ilişkin tutanakların basında yer alması Ankara’da deprem etkisi yarattı.
Radikal Gazetesi’nin haberine göre Başbakan’a yakın bir isim ise olayın ‘kötü niyetli bir hareket ve sabotaj girişimi’ olduğunu söyledi. “BDP, tutanakların sızdırılmasını ‘Oslo görüşme kayıtlarının sızdırılmasına’ benzetirken hükümet kaynakları da BDP’yi suçladı.
Basına sızan tutanak için tıklayınız.
Hükümet BDP’yi suçluyor
Hükümet kamuoyuna yansıyan tutanakların BDP tarafından sızdırıldığına inanıyor. Hükümette, BDP’lilerin görüşme sırasında aldığı notların, akılda kalan notlar ve anektotlarla birleştirilerek farklı bir tutanak oluşturulduğu kanaati hakim. Görüşme sırasında MİT görevlisinin aldığı notlardan oluşan ve Başbakanlık ile ilgili bakanlıklara gönderilen resmi tutanağın daha kapsamlı olduğu belirtiliyor.
İkinci ‘Oslo’
İlgili bakanlıklar ve MİT’in gazetede yer alan sözler ile İmralı görüşmelerinin resmi tutanağını karşılaştırmalı olarak incelemeye aldığı öğrenildi. İnceleme sonrası gerekli görülürse bakanlık tarafından bir açıklama yapılması düşünülüyor.
Milliyet gazetesinin yayınladığı İmralı “görüşme tutanağı” AK Parti kanadında “İkinci Oslo” olarak da görüldü. Bu yayının sürece zarar verdiğini öne süren iktidar çevrelerinde, İmralı’ya giden heyette yer alan Altan Tan ile bir TV kanalı arasında yaşanan gerilime de dikkat çekildi. Öcalan’ın, Altan Tan, Gültan Kışanak ve Aysel Tuğluk’la ilgili söylediği iddia edilen sözlerin böyle bir tutanağı yayınlatmaya yol açtığını savunanlar da bulunuyor.
Kılıçdaroğlu “Muhatabımız Erdoğan”
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise gazetecilerin tutanakları hatırlatması üzerine, ”Daha öncede söylemiştim, masanın bir ucunda Recep Tayyip Erdoğan, diğer ucunda da Abdullah Öcalan oturuyor. Ortaklardan birisinin yaptığı açıklamaları, bugün gazetelerde okuduk. Diğer ortağın yapacağı açıklamaları da bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bahçeli savcıları göreve çağırdı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, İmralı görüşmeleriyle ilgili Cumhuriyet savcılarının suskun kalmasını eleştirerek, “Bunlar oluyorken, Cumhuriyet savcılarının suskun kalması anlaşılır ve kabul edilir gibi değildir” dedi.