İNTERNET BASIN YASASI NELER GETİRECEK?
AKP Hükümeti internet haber sitelerine yönelik yasal düzenleme için hazırlıklara başladı. İnternet habercilerine sarı basın kartı olanağı sunması, reklamdan pay verilecek olması ile öne çıkartılan yasal düzenlemenin, denetim boyutu üzerinde pek durulmuyor.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın hazırlıkları hakkında bilgi verdiği internet haber siteleri ile ilgili yasa önerisi 14 Kasım’da Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Basılı medyada uzun süredir yaşanan tek tipleşmeden ötürü alternatif medya olma özelliği kazanan internet medyasına dönük düzenlemelerin sonuçlarının ne olacağına ilişkin tartışmalar şimdiden başladı.
Bilindiği gibi medya ile sınırlı olmayan internet sansürü için 12 Haziran seçimleri öncesinde hazırlık yapan Hükümet, gelen tepkiler ve bir çok ilde yapılan eylemler üzerine düzenlemeyi ertelemek durumunda kalmıştı. Yine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Eylül 2010’da gazetecileri davet ettiği kahvaltılı toplantıda, Yiğit Bulut gazete ve internet sitelerini denetleyecek Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) benzeri bir kurul önerisinde bulunmuştu.
Tasarıda neler var?
İnternet haber sitelerini Basın Kanunu kapsamına alan Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarı Taslağın internet medyasının örgütlü bulunduğu derneklerle işbirliği halinde hazırlandığını belirten Arınç, taslağı Ocak ayında yasalaştırmak istediklerini söyledi. Tasarıya göre, internet haber siteleri, belirtilen zorunlu bilgileri kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve iletişim başlığı altında bulundurmak zorunda.
Basın Kanunu’nun yayın durdurma müeyyidesi ile ilgili hükümler internet haber siteleri için uygulanmazken, yayın durdurma müeyyidesi sebeplerinin ortaya çıkması veya yer sağlayıcılık faaliyet belgesinin iptali durumlarında, internet haber siteleri için sağlanan haklar ortadan kalkacak.
İnternet haber siteleri yayınladıkları haberleri bir yıl muhafaza edip, gerektiğinde talep eden yetkili mercilere teslim edecek. Herhangi bir sebeple soruşturulan bir yazı söz konusu ise soruşturulan yayının kaydının saklanması zorunlu olacak. Yazılara ilişkin tekzip ya da düzeltmeler bir hafta süre ile yayınlanacak. Eğer tekzip yayınlanmazsa, masraflar yayın sahibi tarafından karşılanmak üzere, söz konusu yazının kanun kapsamında faaliyet gösteren farklı iki internet haber sitesinde yayınlanması kararı alınabilecek.
Taslağın dernekler tarafından kabul görmesinin gerekçesinin, internet haber sitelerinin Basın İlan Kurumu’nun ilan ve reklam gelirlerinden yararlanmasını sağlayacak olması olduğu belirtiliyor. Haber sitelerinin birbirlerine karşı kullanılmasının önünü açacağına dönük eleştirilerin de yapıldığı yasa taslağının, sarı basın kartı olanağı sunması, reklam ve ilan gelirleri ile ilgili pay boyutları öne çıkarılarak denetim ile ilgili kısmı perdelenmiş oluyor. Büyük bir sermayeye ihtiyaç duyulmadan yapılabilmesinden dolayı alternatif haberciliğin adresi durumuna gelen internet medyası, reklamla kuşatılmaya çalışılıyor. (soL)