Isparta adım adım şeriata gidiyor
‘Said Nursi turizmi’ artıyor. Alkol alanlar dışlanıyor. Valiye göre kentte üretilen süt ‘cennet ırmakları’ gibi…
Cumhuriyet Gazetesi‘nden Türay Köse’nin haberine göre Isparta’da klasik muhafazakarlık anlayışının ötesine geçen uygulamalara şahit olunuyor.
Köse’nin haberi şöyle;
Bir zamanlar Isparta denilince akla gül, halı ve elbette “baba” 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gelirdi. Şimdilerde, Isparta Valisi Memduh Oğuz’un “icraat”ı ve birbirinden ilginç açıklamaları konuşuluyor, “Mekke-Medine-Kudüs-Isparta” sloganıyla yola çıkan Oğuz, “Gül tam manasıyla Peygamber efendimiz gibi kokar” deyip gülü kutsal ilan ederken, piknik yerlerinden park edilmiş araç içlerine dek birçok yerde alkol içilmesini de yasaklayıverdi.
AKP iktidarı 10 yılı geçerken, tabandaki muhafazakârlaşmaya Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “vücut dilinden anlayan” valiler de “tepeden”yasak kararlarıyla destek oluyor. Isparta muhafazakâr bir kent. Ancak DP-AP-DYP çizgisindeki muhafazakârlıkla “AKP” ya da “cemaat, tarikat” benzeri örgütlenmelerin etkili olduğu muhafazakârlık anlayışı çok farklı. “Farklı olanın yaşam hakkına, yaşam biçimine müdahale” olarak arka arkaya yasaklar gelirken, artık alkol alanlar“ötekileştiriliyor”. Oysa, kent merkezinde güllerin karşısında şapkalı heykeliyle Ispartalıları selamlayan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel,“arada viski içtiğini” söylemekten kaçınmazdı.
Isparta Valisi Memduh Oğuz’un geçen günlerde yayımladığı “il sınırları içinde açıktan alkol almanın engellenmesi” genelgesiyle yasak kentlerin sayısı 10’a yükseldi. Artık, Kabahatler Yasası dayanak gösterilerek “kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket edenlere” para cezası veriliyor. Bu “kabahat”in cezası da 169 TL. Yasağın kapsamı da pek geniş:
“Kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, belediye sınırları içerisinde, meskûn mahallerde, karayollarında, umuma mahsus yerlerde veya umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda, gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekânlar, ibadethane ile terk edilen ve kullanılmayan yapılar, inşaatlar, banka ATM’leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri vb. ile nerede park halinde olduğuna bakılmaksızın her türlü aracın içinde alkol içilmesi yasaklanmıştır.”