SSS

Sıkça Sorulan Sorular

İnternet Yayıncıları Derneği ne zaman kuruldu?

İnternet Yayıncıları Derneği (İYAD), 13 Şubat 2007′de Türkiye’nin 30 ilinden toplam 43 kurucu üyenin katılımıyla kurulmuştur. T.C İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na 16.033.001 Kütük numarasıyla kayıtlıdır.

İYAD Hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Daha etkin ve daha güçlü olunması için örgütlü olmanın gerekliliğine inanan İYAD’ın Türkiye’nin bütün illeri ve neredeyse tüm ilçelerinde 2 binden
fazla üyesi bulunuyor. İYAD’ın kâr amacı bulunmuyor, herhangibir kuruluştan maddi destek almıyor. İYAD, tüm çalışmalarını gönüllülük
esasıyla sürdürüyor.

İYAD İktisadi İşletmesi nedir?

İnternet Yayıncıları Derneği İktisadi İşletmesi dernek Tüzüğünün 2. Maddesi uyarınca derneğimizin amaçlarının gerçekleştirebilmesi için gereksindiği geliri sağlamak üzere genel yönetim kurulunun 15.11.2018 tarihli kararı ile kurulmuş, 03.01.2018 tarihinde ticaret siciline kayıt edilerek faaliyetlerine başlamıştır.

İnternet Yayıncıları Derneği İktisadi İşletmesi Ticaret Sicil Bilgileri

Ticaret Sicil Numarası: 2093
Mersis Numarası: 0478090257000001
Vergi Numarası: 4780902570

İktisadi İşletme Web Sitesi: www.iyad.com.tr

İYAD Haber Ajansı hakkında bilgi verir misiniz?

Derneğin amacı ve faaliyet alanları nelerdir?

Dernek tüzüğümüzün 2. Maddesinde İnternet Yayıncıları Derneği’nin ‘Amacı ve Bu Amacı Gerçekleştirmek İçin Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri İle Faaliyet Alanı’ şu şekilde belirlenmiştir.

  • İYAD, internet yayıncıları ve internet medyasıyla birlikte çeşitli platformlarda faaliyet gösteren yayıncıları temsil eden fikir ve ifade özgürlüğünü savunan basın meslek örgütüdür.
  • İYAD, internet yayıncıları dışında gazete, dergi, radyo, televizyon gibi geleneksel yayın mecralarının temsilcilerinin de üye olabileceği bir dernektir.
  • İYAD, mesleki ve etik standartların saptanması bu standartların üyeleri arasında benimsenmesi ve uygulanması amacıyla çalışmalar yapar.
  • Dernek, internet yayıncılığını geliştirecek faaliyetlerde bulunur, çalışma grupları kurar.
  • Medyaya getirilen her türlü sansür ve yaptırımlara karşı etkin mücadele eder.
  • Yerel medyanın gelişmesine katkıda bulunur, haklarını korur.
  • İYAD, internet yayıncılığının gelişimine katkıda bulunmak üzere kendi yayıncılık standartlarını oluşturur, standartlara uyum sağlayan yayıncıları ve yayıncı kuruluşları belgelendirebilir.
  • Dernek amaçları doğrultusunda hukukî girişimler yapar davalara taraf olabilir.
  • Mesleki gelişime katkı sağlamak amacıyla, kurs, seminer, konferans ve panel gibi çalışmalar düzenler, ‘İYAD Basın Akademisi’ bünyesinde uzaktan veya örgün eğitim programları gerçekleştirir, katılım sertifikası verir.
  • İYAD, üyelerinin basın faaliyetlerini kolaylaştırması ve kurumsal kimlik kazanmalarına yardımcı olmak amacıyla tanıtıcı kimlik kartları verebilir. Bu kartlarda basın-press ibaresi bulunur.
  • Gazete, dergi, bülten, broşür ve kitaplar yayınlayabilir, radyo ve televizyonlar için programlar hazırlar, internet haber sitesi kurabilir ve çeşitli medya platformlarında yayınlar yapabilir.
  • İYAD, medya için haber, resim ve röportaj gibi içerikler tedarik edebilir, haber ajansı faaliyetlerinde bulunabilir.
  • Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurabilir ve işletir, Üyelerinin yararlanmaları için lokal açabilir, sosyal ve kültürel tesisler kurar.
  • Amaçlarını gerçekleştirmek üzere uluslararası faaliyetlerde veya işbirliğinde bulunabilir. Yurtiçinde veya yurtdışında gerekli görülen yerlerde temsilcilikler açar, yurtiçinde veya yurtdışında kurulmuş veya kurulacak dernek ve üst kuruluşlara üye olur.
  • Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturur. 

Kimler üye olabilir?

Siyasi, sprotif, yerel, güncel internet yayınları, bloglar, sosyal ağlar (Youtube Kanalları, Facebook, Twitter, Instagram vb. kitlesel hesaplar), basılı gazete ve dergiler, radyo ve televizyonlar gibi yayın mecralarının sahipleri, sorumlu yazı işleri müdürleri, editörleri, yazarları ve basın, yayın medya alanında eğitimini sürdüren öğrenciler üyelik başvurusunda bulunabilir.

İYAD Yayıncı Platformu nedir?

Üyelik ücretli midir?

Hayır ücretli değildir.
iyad.org.tr üzerinden yapılan ‘Online Üyelik’ başvurusu için herhangibir ücret talep edilmemektedir.

Üye olmanın bana ne gibi faydası var?

Aslında şunu ifade etmeliyiz ki; en çok karşılaştığımız sorulardan biri de bu. Öncelikle İnternet Yayıncıları Derneği’nin tamamen gönüllülük esasıyla faaliyetlerini sürdüren ve kazanç hedefi olmayan bir kuruluş olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu noktadan yola çıkarak ‘fayda’ kişilere özel değil, Türkiye’deki on binlerce medya mensubunun, internet habercisinin ve yerel medya mensubunun tümünün yararına olacak faaliyetlerde bulunmaktır.

Örneğin;

  • Dernek bünyesinde faaliyet gösteren ‘Basın Akademisi’ üyelerimize Eğitim programlarıyla Temel Gazetecilik, Haber Yazma Teknikleri, Temel Fotoğrafçılık gibi başlıklar altında online eğitim imkanı sağlıyor.
  • IMQS – Uluslararası Medya Kalite Standartları ölçüsünde başvuran siteleri denetliyor ve haber sitelerinin dünya standartlarında yayın yapmasına destek oluyor.
  • İYAD özellikle yerel medyaya önem gösteriyor, yerel basının kendi bölgelerinde karşılaştıkları sorunlarla ilgili ücretsiz hukuki destek veriyor.
  • Yerel medya mensuplarının kendi bölgelerinde güçlenmesi için çalışıyor, üye kartı, araç kartı, muhabir kartı gibi materyaller sağlayarak üyelerini İYAD’ın kurumsal kimliğine dahil ediyor.
  • Bunun dışında bilgilendirme görevini yerine getiriyor, yasal düzenlemeler ve mevzuatta yapılan değişiklikler konusunda üyelerini uyarıyor.
  • 5651 sayılı internet yayınlarını düzenleyen yasayla birlikte 5187 sayılı basın kanununda yapılacak düzenlemelerle internet habercilerinin de gazeteci statüsüne sokulması gerektiğini savunuyor.
  • İYAD aynı zamanda Türkiye’de uygulanan internet sitelerinin yasaklanması ve erişimine engel koyulması gibi politikalara karşı aktif mücadelesini sürdürüyor. Özellikle internet haberciliğinin ve yerel basının etkinlik alanının genişlemesine katkı sağlamak, üyelerinin hak ve taleplerini ön plana çıkarmak için çalışıyor.

Üye olmak için ne yapmalıyım, prosedür nasıl işliyor?

Üyelik için öncelikle Üyelik Formu‘nun doldurulması gerekmektedir. Başvurunuz 1 hafta içinde (çoğunlukla aynı gün içinde dönüş yapıyoruz)  değerlendirilecek ve tarafınızı e-mail ve sms ile bilgi verilecektir.

Bağışta bulunabilir miyiz?

Evet. İnternet Yayıncıları Derneği kira, telefon, sms, internet faturası vb. temel giderlerini tamamen bağışçılarının destekleri ile karşılamaktadır. Siz de derneğimizin resmi banka hesap numarasına bağışta bulunabilirsiniz. Bağış miktarının alt sınırı yoktur, 50, 100 veya 250 TL gibi küçük rakamlarda dahi bağış yapabilirsiniz.

BAĞIŞLARINIZ İÇİN BANKA HESAP NUMARAMIZ:

Denizbank
Alıcı Adı: İNTERNET YAYINCILARI DERNEĞİ 

TR76 0013 4000 0163 3650 3000 02

Lütfen dikkat: Alıcı adını İYAD şeklinde yazmayınız.

KREDİ KARTI İLE DESTEK OLMAK İÇİN
AŞAĞIDAKİ GÜVENLİ ÖDEME LİNKLERİNİ KULLANABİLİRSİNİZ

50 TL  100 TL  250 TL

İYAD Yayıncı Kartı nedir ne işe yarar?

‘İYAD Yayıncı Platformu’na’ üye olan yayıncıların  kendi bölgelerinde basın faaliyetlerini kolaylaştırması ve kurumsal kimlik kazanmalarına yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.

İYAD Muhabir Kartı?

‘İYAD Yayıncı Platformu’na’ üye olan yayıncıların  kendi bölgelerinde basın faaliyetlerini kolaylaştırması ve kurumsal kimlik kazanmalarına yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.

İYAD Yayıncı Sertifikası

‘İYAD Yayıncı Platformu’na’ üye olan yayıncıların  kendi bölgelerinde basın faaliyetlerini kolaylaştırması ve kurumsal kimlik kazanmalarına yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.

IMQS Nedir?

Derneğin Resmiyeti nedir?

Üyeliğim E-Devlet platformunda gözükecek mi?

Whatsapp Hattımız