Türkiye’de on binlerce yasaklı site var
On binlerce siteye erişimin engellendiği Türkiye’de, bu yasaklardan en çok etkilenenler muhalif haber ağları oldu.
Sputnik Türkiye’nin haberinde, İnternet Yayıncıları Derneği’nin yaptığı çalışmaya göre, Türkiye’de yasaklı site sayısı 2010 yılında 7 binden fazlaydı. Bu sayı, 2013 yılının sonunca 30 bine yaklaştı. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz’in aktardığı bilgilere göre Türkiye’de yasaklı site sayısı 2015’te 90 bine ulaştı.
AK Parti, iktidara geldiği günden bu yana, yüzlerce siteye erişimi engelleme kararı aldı. Hükümet kurumlarının bilgi vermeyi reddetmesi nedeniyle sansürlenen site sayısı net olarak bilinmiyor.
Yasaklardan en çok etkilenen ise muhalif haber ağları oldu. Türkiye’de 15 yıldır yayın yapan haber sitesi Sendika.org, 9 ayda 11 kez sansürlendi. Sitenin yazar ve editörlerinden Vecih Cüzdan, AK Parti iktidarının sansürlerinin, halkın haber alma hakkına yönelik bir saldırı olduğunu söyledi.
‘SANSÜR AKP’NİN SAVAŞININ BİR PARÇASI’
“AKP’nin savaşının bir parçasına dönüştü sansür meselesi” ifadelerini kullanan Cüzdan, 11 defa kapatılan Sendika.org’un yasaklanmasının gerekçesinin kendilerine bildirilmediğini yalnızca ‘tedbir’ kararı uygulandığını bildiklerini ve bu durumun hukuka aykırı olduğunu kaydetti. Cüzdan, “Kent-doğa mücadelesinde de, emek alanında da, birçok alanda gerçekleşen bu toplam saldırıyı her boyutuyla aktarılmasına karşı da aslında AKP-Saray’ın bir savaşının olduğunu görüyoruz. 10 değil, 11 değil sonuna kadar gidecek. Bu mücadele sürdükçe, bu yayınlar da devam edecek” dedi.
TSK’nın Doğu illerinde başlattığı operasyonların ardından, ‘Operasyonlara karşı haber yaparlar’ şeklinde bir tahmin yürütmeyle ANF’nin sansürlendiğini ifade eden Kurt, “Hukuki girişimlerden sonuç alamadık. Hâlihazırda karar vericilerin de farkında olduğu bir hukuk dışılıkla karşı karşıyayız. Hukuki girişimlerimizi avukat Ramazan Demir yürütüyordu ve pek çok meslektaşı gibi kendisi de geçen günlerde tutuklandı” dedi. Kurt, Sputnik’e erişimin engellenmesine ilişkin ise şunları söyledi:
“Sputnik’e dönük sansür de AKP ve Saray’dan bağımsız yorumlanamaz. Bu iki ortak gücün yarattığı ve faşist dönemlerle neredeyse nüansı bulunmayan ortam veya doğrudan talimatlarla, onlarca dilde yayıncılığı sürdüren bir kurum da nasibini almış durumda. Hakikatte ısrarcılığı zorlayarak, sansürcü hamlelerin kırılmasında kazanımlar elde edebiliriz.”
KAPLAN: HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERİLMİYOR
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan geçtiği haberlerle bilinen DİHA, kısa bir süre önce 33. kez sansürlendi. DİHA editörlerinden Çağdaş Kaplan, “Sansür nedeni olarak herhangi bir haber içeriği gösterilmiyor. İlk sansür kararında Başbakanlık Güvenlik Dairesi’nin talimatıyla olduğu belirtilmişti, hiçbir beis görülmeden. O tarihten bu yana başvuruları yapıyoruz ama hiçbir sonuç alamadık” dedi.