Yeni Anayasada internet unutulmasın
İnternette sansür, filtre ve ifade özgürlüğü tartışmaları sürerken bilişim hukukçuları, internet erişim özgürlüğünün anayasal bir hak olarak tanımlanması için çalışmalara başladı. Sivil toplum örgütleri internet erişim özgürlüğünün anayasal güvence altına alınması için kolları sıvadı.
“İnternet kullanıcısı olarak haklarım neler?”, “Facebook’ta muhalif bir link paylaşsam başıma bir şey gelir mi?”, “Yaptığım yorumlar hakaret veya suç sayılır mı?”, “Ekşi Sözlük’te yazdıklarım nedeniyle ifade vermem gerekir mi?”, “Online oyunda satın aldığım karakter çalınırsa ne yaparım?” Bu soruların yanıtını milyonlarca internet kullanıcısı bilmiyor çünkü internette ifade özgürlüğü hukuki anlamda çok bilinmeyenli bir denklem. Yeni bir anayasa hazırlığının yapıldığı şu günlerde internet dünyası da bu bilinmezliklere açıklık getirmek ve ifade özgürlüğünü anayasa güvencesiyle sağlayabilmek için kolları sıvadı.
Geçtiğimiz hafta Alternatif Bilişim Derneği bir toplantı düzenleyerek “İnternet, temel bir insan hakkı olarak yasal güvenceye alınabilir mi?” sorusunun yanıtını arayarak hak ve özgürlüklerin yasal güvenceye alınması ve internet için çağın gereklerine uygun hukuki düzenlemelerin yapılması için harekete geçti. Toplantıda alınan kararlara göre taslak bir metin hazırlanacak ve konuyla ilgilenen hukukçuların ve ilgili herkesin bu tartışmalara katılması sağlanacak. Gerekli hukuki metinler ve kullanıcı hakları bildirgesi gibi temel metinler hazırlanması da alınan kararlar arasında. İnternet Vatandaşları Topluluğu da yine “İnternet temel insan hakkı olmalı” diyerek anayasa önerilerini Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sundu.
Haberin devamı için:
http://haber.gazetevatan.com/yeni-anayasada-internet-unutulmasin/422682/1/Gundem